Werkwijze

De vier facetten van data-gedreven energiereductie

20231213 113322 1

De slimme meter voor de maak- en procesindustrie

Een meetkoffer die nergens heen gaat

Bijna alle particulieren hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast. Daarmee lees je je energieverbruik af en onderneem je stappen indien nodig. Met onze meetkoffer bieden we hetzelfde, maar dan voor groot zakelijk verbruik boven de €250.000 p/jaar.

Genereren nietschaalbaar

Genereren van data

We plaatsen een plug-and-play meetkoffer waarmee je, zonder dat je spanningsloos hoeft te gaan, het energieverbruik kunt vastleggen.

Data

Visualiseren en analyseren

Dit energieverbuik brengen wij in kaart middels diverse dashboards.

Advies

Coaching en advies

Onze analisten bekijken waar en hoe er in het bedrijfsproces energie bespaart kan worden.

Inzicht

Inzicht

We koppellen deze informatie terug, wat direct voor reductie  zorgt.

Genereren

1. Genereren van data

Tien jaar geleden introduceerden wij de slimme (sub)meter voor de maak- en procesindustrie. Hiermee meten we energieverbruik per machine of productielijn. De benodigde apparatuur zit nu in plug-and-play meetkoffers die op afstand uitgelezen en onderhouden worden.

Zo heb je minder mensen over de vloer en tóch de nieuwste van de nieuwste slimme meter. De kosten per meetpunt gaan hiermee drastisch omlaag (factor 4 tot 5) en de installatie is daardoor ook vele malen sneller. De installatie van de meetkoffers kan door eigen monteurs of huis contractor worden uitgevoerd. Het team van Energy-IO ondersteunt bij de montage en inbedrijfstelling.

Data

2. Visualiseren en analyseren

Het meten van energieverbruik zegt niets als je het niet koppelt aan bedrijfsparameters. Voorbeelden zijn productieniveau, klimaat, type product en andere bedrijfsspecifieke parameters.

Afwijkingen worden direct zichtbaar gemaakt in onze dashboards door toepassing van onze algoritmes die gebruik maken van Artificial Intelligence (AI), zodat snel en efficiënt gecorrigeerd kan worden. Het dashboard wordt beheerd door je eigen mensen: productie-verantwoordelijke, technische dienst, of energieverantwoordelijke, maar wij kunnen hierbij ook helpen.

Kosten 2
Schermafbeelding 2024 04 29 122148
Advies

3. Coaching en advies

Meten = weten  MAAR meten + analyseren besparen

Collecteren van data is de eerste stap op weg naar data gedreven energiebesparing. De volgende stap is deze data slim visualiseren. Niet alleen in de tijd maar ook gecorreleerd aan andere bedrijfsparameters zoals productie volume of receptuur. Met onze jarenlange ervaring in de maak- en procesindustrie, kunnen wij heel snel met je meedenken.

Analyse van data en die interpreteren is een volgende stap. Wij zetten onze algoritmes in om afwijkingen in de data te detecteren. Ook helpen onze adviseurs je met de interpretatie van de data en adviseren ze hoe je deze data kunt verminderen. 

Samenwerking is de sleutel tot succes

Wij ondersteunen bedrijven op verschillende manieren om hun duurzaamheids doelstellingen voor 2030/2050 te behalen. De rode draad door de energietransitie is data. Op basis van data kunnen wij helpen business cases te maken en je adviseren voor verdere optimalisatie in je productieproces. Daarnaast kunnen wij optreden als kennisdrager en je bijstaan in diverse trajecten die te maken hebben met energiereductie.

Wij hebben een hands-on mentaliteit en gaan graag met je de fabriek in om de gewenste oplossingen ook werkelijk te realiseren.  Jouw missie is immers onze missie en dat is het realiseren van energiebesparing.

Ons stappenplan

Energy-IO heeft een stappenplan ontwikkeld om gestructureerd te komen tot energie optimalisatie. Met deze methodiek begeleiden wij je tijdens het optimalisatieproces. Door dit stappenplan te volgen kun je tot wel 30% energie besparen. Je kunt dit stappenplan nu gratis aanvragen!

Graphic 10

4. Inzicht

Laag voor laag hebben we nu inzicht in het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat we de stappen kunnen ondernemen die zorgen voor de toegevoegde waarde en energiereductie. Dit is voor elk bedrijf verschillend, maar denk bijvoorbeeld aan:

Aanpassen proces

Soms is het zo eenvoudig als een machine uitzetten die niet gebruikt wordt, maar het kan ook zijn dat we kritisch gaan kijken naar hoeveel energie het kost om bepaalde producten te maken en hoe dit efficiënter kan.

Automatisering 

Bepaalde systemen hebben vast patronen. Deze kunnen we snel herkennen. We checken of de regelingen wel optimaal zijn ingesteld. Verdere optimalisatie van instellingen  en automatisering zorgen dan voor reductie van het energieverbruik.

Vervanging

Soms komen we energieslurpers tegen die niet verder geoptimaliseerd kunnen worden.  In deze situaties  kunnen we inzichtelijk maken wat vervanging op zal leveren en of het dus een verstandige investering is.

Laat je telefoonnummer achter voor meer informatie

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of laat uw telefoonnummer achter. 

Over Energy-IO

Elk woonhuis heeft tegenwoordig een slimme meter. Ze weten precies wat het kost als een wasmachine een uur korter of langer draait. Maar in de maak- en procesindustrie? Daar rekenen ze jaarlijks minimaal 250.000 euro af met het energiebedrijf. Maar ze hebben geen idee welk proces of welke machine écht efficiënt draait, of juist een enorm energielek is.

EIO#ZwartWit

Data-gedreven
energiereductie

High Tech Systems Park
Gebouw N
Haaksbergerstraat 67
7554 PA Hengelo
info@energy-io.nl