Inzicht

Energiemanagement begint met inzicht. Inzicht in het werkelijke verbruik van machines en productielijnen. Ook na jaren van gebruik en ook halverwege de onderhoudscyclus. Hiermee besparen we kosten, motiveren we medewerkers en verminderen we de CO2 uitstoot: zowel vooraf als achteraf aantoonbaar voor overheid en aandeelhouders. Dat is pas winst!

Een meetplan legt kansen bloot

Wat wordt er al gemeten? Wat gebeurt er met die data? Waar zit de piekbelasting en in hoeverre is dat doorgerekend? Een goed meetplan is geen kwestie van ‘even een offerte sturen’. Wij maken na een goed gesprek met financieel verantwoordelijke en plantmanager een gericht plan dat desgewenst in fases uitgevoerd kan worden, en waarbij vooraf vaststaat wat de besparing is. 

Van data naar dashboard

Het meten van energieverbruik zegt niets als je het niet koppelt aan bedrijfsparameters. Voorbeelden zijn productieniveau, klimaat, type product en andere bedrijfsspecifieke parameters.

Afwijkingen worden direct zichtbaar gemaakt in onze dashboards door toepassing van onze algoritmes die gebruik maken van Artificial Intelligence (AI), zodat snel en efficiënt gecorrigeerd kan worden. Het dashboard wordt beheerd door uw eigen mensen: productie-verantwoordelijke, technische dienst, of energieverantwoordelijke, maar wij kunnen hierbij ook helpen.

Meetkoffer als slimme meter

Tien jaar geleden introduceerden wij de slimme (sub)meter voor de maak-industrie. Hiermee meten we energieverbruik per machine of productielijn. De benodigde apparatuur zit nu in plug & play meetkoffers die op afstand uitgelezen en onderhouden worden.

Zo heeft u minder mensen over de vloer en tóch de nieuwste van de nieuwste smartmetering. De kosten per meetpunt gaan hiermee drastisch omlaag (factor 4 tot 5) en de installatie is daardoor ook vele malen sneller. De installatie van de meetkoffers kan door eigen monteurs of uw huis contractor worden uitgevoerd. Het team van Energy-IO ondersteunt bij de montage en inbedrijfstelling.

20210210_105831-scaled.jpg

Advies en business cases

Stakeholders vragen om een goede onderbouwing van investeringen en verantwoording achteraf. Met onze adviesdienst ondersteunen of faciliteren we het doorrekenen van business cases. Niet met schattingen, maar met echte gegevens. Deze dienst bieden we als interim-dienst of op consultancy basis.

Tot 0 %
bespaarden we op de energierekening

Uit de praktijk

Hoe belangrijk goed meten is, blijkt dagelijks. Zoals bij een klant waar uit het kostenaspect werd gekozen voor reviseren van een spuitgietmachine. Na deze opknapbeurt liep het proces fantastisch, alleen bleek de machine naderhand 5x zoveel energie te verbruiken omdat de machine verkeerd was aangesloten. Dit aspect laat zien dat het energiemonitoren niet alleen belangrijk is om besparingen te realiseren maar ook om daarna de beste prestatie vast te houden.

Hoe gek is het dat je drie miljoen uitgeeft aan energie,
maar niet kunt verklaren waar die energie precies blijft.
In het proces, of in het afvoerputje?

Maak het lean en mean

Bel of mail nu voor het inplannen van een kennismaking, zodat we direct kunnen inschatten of een meetplan het gewenste startpunt is. Wij werken voor de maak en procesindustrie en besparen daar gemiddeld 30% van de energie. Bij een minimale zakelijk verbruik van €250.000 euro is onze dienstverlening terugverdiend in anderhalf jaar.