‘CO2 reductie in maak-industrie eenvoudiger dan gedacht’

HENGELO – “Energie besparen in de maak-energie, zoals de chemie, de voedingsmiddelen of de kunststofindustrie is veel gemakkelijker dan directie en stakeholders denken. Alleen, men dénkt dat er al van alles is gedaan om de simpelste stap te nemen: het gebruik optimaliseren. Terwijl daar nog zoveel beter kan.”

Aan het woord is Ton van Ewijk, sinds 2006 actief op de markt met speciale meetkoffers (slimme meters) voor de productie-industrie. “Het probleem is niet dat we het in deze branche niet kunnen of willen. Elke plantmanager ziet de duurzaamheidseisen van 2030 op zich afkomen. En we méten ook al, in elke fabriek. We weten precies hoeveel energie we verbruiken op een jaar. Minimaal 275.000 euro, maar net zo vaak loopt het richting de drie miljoen.” 

Ton vervolgt: “Alleen, wat we missen, is het inzicht op detailniveau. Welke machine begint halverwege de onderhoudscyclus extra energie te gebruiken? Welk deel van de verpakkingslijn jaagt de kostprijs omhoog voor een snoepje dat in de winkel evenveel kost als het andere snoepje die niet via die machine wordt verwerkt?”

Ton-van-Ewijk_4.jpg

Vergeten stap

Het zijn serieuze cijfers en het klinkt als logische input voor het operationeel houden van elke fabriek. Maar gek genoeg zijn de elektromonteurs die er werken, wel ingesteld op elektro maar nog altijd niet op het meten en verwerken van data, het digitale stuk, stelt Van Ewijk. 

Bovendien zijn de mensen die processen kunnen doorrekenen, decennia terug al vervangen door computers die vele malen sneller rekenen. En Proces Technologen, zoals Ton van Ewijk zelf is opgeleid als chemisch procestechnoloog, zijn een uitstervend beroep. 

Daar komt bovenop dat de industrie denkt ‘in hardware’: groene stroom, zonnepanelen en warmtepompen. “Het opwekken dus. Dat is stap 2 van de Trias Energetica waar 80% van de aandacht naartoe gaat. Stap 3 is recyclen en opvangen van restenergie. Ook daar zijn we wel mee bezig. Maar waar het mis gaat is stap 1, het gebruik optimaliseren. Dat kan nog zoveel beter, mits je inzicht krijgt op detailniveau”, aldus Van Ewijk.

“Dagelijks opstarten of drieploegendienst.
Dat maakt nogal wat uit.
Maar hoeveel?”

Foutje bedankt

Frappant is het voorbeeld van de spuitgietmachine die door een klant van Energy IO werd gereviseerd. Op papier was dat vele malen aantrekkelijker dan het vervangen van die machine. “Totdat we ontdekten – door te meten! – dat die machine niet optimaal was aangesloten waardoor het energieverbruik 5 x zo hoog werd als in de oude staat. Daar hoef ik verder niets over te zeggen toch?”

En toch, volgens Van Ewijk is het niet vreemd dat energie-lekken niet worden opgemerkt: “Het gaat om het grote geheel, om big numbers. De stoorzenders zie je pas als je er big data van maakt én als je die vertaalt naar begrijpelijke parameters op een dashboard dat regelmatig wordt uitgelezen.” Dat is het stuk dat Energy-IO oppakt, maatwerk per klant. Van Ewijk: “Dan zie je wat er fout gaat, waar en waarom. 

En kun je het niet ‘goed praten’ door aan te nemen dat je die maand ook extra productie hebt gedraaid omdat het druk was. Het is heel simpel, in een auto met zachte banden kom je ook van Groningen naar Amsterdam. Maar je weet wel dat je onderweg vaker bij de benzinepomp komt.”

Inzicht is het cruciale element voor plantmanagers die de klimaatdoelstellingen willen halen, benadrukt Van Ewijk. “Meten én interpreteren. Dan kun je gaan sturen op KPI’s en de performance van je machinepark. Dan kun je medewerkers omturnen tot energiebewuste werknemers die er een sport van maken om de kostprijs laag te houden. En dan heb je betrouwbare businesscases voor je externe stakeholders en feiten waar je projectgroep Verduurzaming iets mee kan. Eventueel komen we de Projectgroep ook nog ondersteunen trouwens. Als ik maar één ding zeker weet: dat nu wel al het laaghangend fruit opgemerkt én geplukt gaat worden. Wat dat betreft vind ik die quote van Goethe altijd erg passen bij ons bedrijf: ‘What is not started today is never finished tomorrow.”

 

Tekst: Meta Groot Antink

Fotografie: eigen foto